Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Γράμμα του εξόριστου ράπερ Valtonyc προς τον Pablo Hasel!

Αγαπητέ φίλε,

Μόλις πληροφορήθηκα από τις ειδήσεις πως το Συνταγματικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε επίσημα την φυλάκιση σου μετά από τις προηγούμενες αποφάσεις του Εθνικού Ανώτατου Δικαστηρίου, του Πολιτικού του Γαλλικού δικαστηρίου και του Πρώην δικαστηρίου Δημόσιας Τάξης. 

Δεν με εκπλήσσει που μια φασιστική δίκη καταδικάζει έναν αντιφασίστα για πολλοστή φόρα, πόσο μάλλον στην περίοδο της πανδημίας, που εκμεταλλεύονται την ακινησία του κόσμου και κάνουν αδύνατον την οργάνωση και την απάντηση του στην αυθαιρεσία που δέχεσαι με αποτέλεσμα να πας φυλακή απλά και μόνο επειδή τραγουδάς. 

Αυτό που δεν θα κάνει σε κανέναν εντύπωση είναι η σιγή της κυρίαρχης Ισπανικής αριστεράς που θα έρθει. Συνοδευόμενη με μισόλογα και προκαθορισμένες ομιλίες πολιτικών, τραγουδιστών και δημοσιογράφων που φέρονται σαν αυτοματοποιημένα ρομπότ μπροστά στο πρόσωπο της βίαιης επίθεσης στα βασικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην διαδήλωση και στο τραγούδι. Θα μιλήσουν την μια μέρα και την επόμενη θα το ξεχάσουν, δεν θα κουνήσουν δάχτυλο για εσένα και ξαφνικά μια μέρα θα ισχυρίζονται πως δεν θεωρείσαι πολιτικός κρατούμενος επειδή οι συνθήκες δίωξης σου δεν είναι ίδιες με αυτές του Bobby Sands. Πως άλλοι υπέφεραν περισσότερο από εσένα. Λες και η μια καταπίεση ακυρώνει την ύπαρξη της άλλης καταπίεσης. 

Επίσης δεν φανταζόμασταν ποτέ πως, όταν ακόμα μοιραζόμασταν τις ίδιες ιδέες και σημαίες με τον Pablo Iglesias και πήγαμε στην εκπομπή του να τραγουδήσουμε την "Διεθνή" μαζί, πως μία μέρα θα γινόταν αντιπρόεδρος της Ισπανίας γυρνώντας μας την πλάτη λες και το πρόβλημα μας δεν υπάρχει. Σαν να ήμασταν απλά ένα σλόγκαν της στιγμής και οι δεκαπέντε διωκόμενοι ράπερ από το κράτος της Ισπανίας να ήταν τόσο υπο αίρεση όσο οι δέσμευσή του για αντίποινα για τις διώξεις. Όσες προσωπικές και ιδεολογικές διαφορές και να έχει κάποιος  , όταν μιλάμε για την ελευθερία της έκφρασης δεν θα έπρεπε να υπάρχει κόντρα. Είναι μια επίθεση σε όλους, δεν αφορά μόνο τον Pablo Hasel και η αδυναμία των Podemos να κάνουν το οτιδήποτε δείχνει πως είναι ανέφικτο τα θεσμικά όργανα της Ισπανία να είναι χρήσιμα για τον λαό, η μόνη χρησιμότητα τους είναι να μας καταπιέζουν.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός η πολιτικός επιστήμονας για να δει πως η Ισπανία δεν έχει δημοκρατία και πως το να έχεις κράτος δεν σημαίνει πως έχει δύναμη ο λαός του. Πως εδώ την δύναμη την έχουν η οικονομική ελίτ, οι δικαστές και ο στρατός με τους πολιτικούς να κάνουν όλους τους παραπάνω τις μαριονέτες τους. Δεν θα δούμε ποτέ μια κυβέρνηση να εκτοπίζει έναν βασιλιά, όπως συνέβη στο Βέλγιο όταν ο βασιλιάς δεν συμφώνησε με την έγκριση της νομιμοποίησης άμβλωσης. Αν γινόταν αυτό στην Ισπανία, θα είχαν φυλακίσει ολόκληρη την κυβέρνηση και θα την ανάγκαζαν να είναι «υπέρ της ζωής». Η κατοχή της κυβέρνησης εδώ είναι άχρηστη. 

Δεν θέλω να σε καθησυχάσω και να σου πω πως όλα θα πάνε από μόνα τους καλά. Το ακούμε εξάλλου τόσο καιρό "δεν θα πας φυλακή", "δεν έκανες τίποτα κακό". Ψέματα, ναι κάναμε κάτι! είμαστε αντιφασίστες και δημοκράτες και αυτό είναι το έγκλημα μας το παραδεχόμαστε και δεν θα προσαρμοστούμε. "Με το PSOE όλα θα αλλάξουν θα το δεις". Λες και το πρόβλημα είναι το κόμμα που έχει την εξουσία και όχι το ίδιο το Ισπανικό κράτος που ο φασισμός κατοικεί σε κάθε θεσμό του. "Αν πας φυλακή οι δρόμοι θα καούν" μας έλεγαν και μετά δεν καταφέραμε να οργανωθούμε όσο θα έπρεπε για την αποτροπή της καταδίκης. 

Ελπίζω να είσαι δυνατός γιατί είναι σκληρά. Ξέρω πως θα χρησιμοποιήσεις την φυλακή σαν ένα ακόμα εργαλείο για την πάλη σου. Να συνεχίσεις να αμφισβητείς τον φασισμό και να χτίσεις τον κόσμο που οραματίζεσαι. Η διαφορά με έναν απλό φυλακισμένο και έναν πολιτικό κρατούμενο είναι πως για τον δεύτερο η φυλακή είναι μια συνέπεια της πάλης του και πως θα την εκμεταλλευτεί. Εγώ είμαι σίγουρος πως θα βρεις τον τρόπο να το κάνεις αυτό και σε αντίθεση με πολλούς που δεν καταλαβαίνουν γιατί επέλεξες να μην φύγεις από την χώρα εγώ σε καταλαβαίνω, σε σέβομαι και να μην έχεις καμία αμφιβολία πως θα καταγγείλω την υπόθεση σου και το τι συμβαίνει στην Ισπανία από την Ευρώπη. Είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά, από την ατιμωρησία βασανιστών όπως του Billy el Nino, οι οποίοι θα περάσουν πολύ λιγότερο καιρό στην φυλακή από εσένα μέχρι την επαίσχυντη αθώωση των πολιτικών φρουρών που σκότωσαν δεκαπέντε άτομα στο Tarajal και εκατοντάδες ακόμα περιπτώσεις. Φυλακή για εμάς, ελευθερία για αυτούς. 

Ελπίζω η δύναμη του λαού να σε συνοδεύει στις δύσκολες μέρες και να μην νιώσεις ποτέ μόνος. Μπορεί η καταπίεση της Ισπανίας να μην σταματά αλλά ούτε εσύ σταματάς. Τα τραγούδια σου έχουν αλλάξει πολλές συνειδήσεις  και αυτές οι συνειδήσεις θα αλλάξουν ακόμα περισσότερες. Ελπίζω μια μέρα να ξαπλώνεις στις σκιές των δέντρων που εσύ ο ίδιος φύτεψες και που θα σηματοδοτήσουν έναν καλύτερο κόσμο. 

Ο πιστός σου φίλος Josep Miquel Arenas Beltran



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου