Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Ιστορικό του Grup Yorum που διαβάστηκε στην συναυλία αλληλεγγύης την 1η Ιουνίου.



Το έτος 1985, ιδρύθηκε ένα πολιτικοποιημένο μουσικό συγκρότημα, το GRUP YORUM που με την επαναστατική μουσική του και τα αγωνιστικά του τραγούδια βρίσκεται έκτοτε στο επίκεντρο του αγώνα. Στο ρεπερτόριό του φυσικά εκτός από τα αγωνιστικά τραγούδια του συμπεριλαμβάνονται και παραδοσιακά.


Τα μέλη του συγκροτήματος από την στιγμή που ανακοίνωσαν ότι η μουσική τους είναι πολιτική και ότι είναι κομμουνιστές - αγωνιστές, έως και σήμερα αντιμετώπισαν πάνω από 400 ποινικές διώξεις, συνελήφθησαν αμέτρητες φορές, οι δε δισκογραφίες τους είτε λογοκρίθηκαν, είτε κατασχέθηκαν.

Στην πρώτη συναυλία του που επετράπη, μετά από μακροχρόνιες απαγορεύσεις, συμμετείχαν εκατομμύρια. Στην Κωνσταντινούπολη στο γήπεδο İnönü παραβρέθηκαν 55.000 άτομα (2010), εν συνεχεία σε συναυλία, σε ανοικτό χώρο, η συμμετοχή ήταν άνω του 1 εκατομμυρίου (από το 2013 και εντεύθεν μέχρι το 2015, κάθε χρόνο). Το 2015 στην Σμύρνη η συμμετοχή ήταν άνω των 700 χιλιάδων, στην δε Άγκυρα συμμετείχαν 250 χιλιάδες. Μετά απ’ αυτές τις επιτυχημένες συναυλίες, ξεκίνησαν ξανά οι απαγορεύσεις.

Τα τελευταία χρόνια δεν περιορίστηκαν μόνο στα όρια της Τουρκίας. Μετά από απαίτηση της Τουρκίας οι διώξεις και οι απαγορεύσεις επεκτάθηκαν και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Γερμανία, ακόμα και οι διοργανωτές διώχθηκαν.

Το GRUP YORUM ετοίμασε και εξέδωσε την 23η του δισκογραφική δουλειά με τίτλο ‘’ Με πείσμα στον Αγώνα’’, παρά τις συνεχείς καταπιέσεις που υφίστατο, λόγω και των συνθηκών έκτακτης ανάγκης και παρά το ότι, καθ’ όλη την διάρκεια της δισκογραφικής προετοιμασίας, όλες οι συναυλίες τους απαγορεύονταν. Κατά τις ημέρες της απαγόρευσης, δίπλα στον απαγορευμένο χώρο, διαμαρτύρονταν δίνοντας συναυλίες σε ταράτσες σπιτιών, σε λαϊκές αγορές, ακόμα και πάνω σε εξέδρες φορτηγών και οργανώνοντας «συναυλίες ταράτσας».

Το τελευταίο διάστημα είχαν δεχθεί στο πολιτιστικό κέντρο πολλές συνεχείς και βίαιες επιθέσεις από αστυνομικούς που τους έσπασαν τα όργανά τους επανειλημμένα.

Σχεδόν όλα τα μέλη του GRUP YORUM στην δεύτερη επιδρομή προφυλακίσθηκαν, 11 μέλη του μουσικού συγκροτήματος GRUP YORUM φυλακίσθηκαν και επικηρύχθηκε το ποσό των 300.000 TL για καθένα ξεχωριστά από 6 μέλη του. Συμπεριελήφθησαν δε στην λίστα τρομοκρατών και στοχοποιήθηκαν.

Παρ’ όλα αυτά, αυτοί συνέχιζαν. Τα πιο άπειρα μέλη ηχογραφούσαν, διεκπεραιώνοντας και τις υπόλοιπες δουλειές του πολιτιστικού Κέντρου.


Τώρα, φίλοι του GRUP YORUM, ως αλληλέγγυοι, για να σπάσουν αυτή την καταστροφική τρομοκρατία του καθεστώτος, δίνουν συναυλίες και στην Τουρκία και σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

Το GRUP YORUM έδωσε εκατοντάδες συναυλίες στην Τουρκία και στην Ευρώπη και συμμετείχε πάντα σε μαζικές κινητοποιήσεις, σε καταλήψεις εργοστασίων, όπως ΚΑΖΟVA, και πανεπιστημίων, στην αντίσταση των φτωχών ανθρώπων στις γειτονιές. Μετά την χούντα του Εβρέν, στην Τουρκία για πρώτη φορά συμπεριέλαβε στο άλμπουμ του τραγούδια στην κουρδική γλώσσα. Εξ αιτίας αυτού το άλμπουμ απαγορεύτηκε και πυροβολήθηκε το φορτηγό διανομής. Όταν βομβάρδισαν οι ΗΠΑ τη Βαγδάτη (Ιράκ) το 2003, ένα μέλος του παραβρέθηκε εκεί με διεθνή αποστολή σαν ζωντανή ασπίδα. Σε κάθε αγώνα ήταν παρών, στο ορυχείο δίπλα στους εργάτες και στους γονείς των 301 νεκρών ανθρακωρύχων, στους δρόμους για την δολοφονία του 15χρονου Μπερκίν, δίπλα στους εργαζόμενους, καθημερινά δίπλα στους απολυμένους στις συνθήκες έκτακτης ανάγκης δημοσίους υπαλλήλους. Όλους αυτούς τους αγώνες τους μεταφέρουν στα τραγούδια τους.

Βασικές αρχές του συγκροτήματος είναι: «Κανείς δεν μπορεί να έχει ατομικό συμφέρον, η δημιουργία είναι κολεκτιβική», «Δεν μπορεί να συμμετέχει στο συγκρότημα όποιος δεν παίρνει μέρος στον αγώνα».

Το μουσικό συγκρότημα GRUP YORUM, με οποιοδήποτε τίμημα, συνεχίζει να αγωνίζεται, συνεχίζει να τραγουδά.

Είναι αγωνιστές, είναι κομμουνιστές, συνεχίζουν τον ταξικό αγώνα τους. Όπως και οι ίδιοι λένε:

Τα τραγούδια δεν σιωπούν, οι χοροί συνεχίζονται.

To GRUP YORUM ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΙΩΠΑ

ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου