Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Συνέντευξη του Pablo Hasél μέσα από την φυλακή: "Απορρίπτω τη βία με την οποία μας καταπιέζουν και υπερασπίζομαι την αυτοάμυνα"


 Ο κομουνιστής ράπερ Pablo Hasel απαντά στις ερωτήσεις της εφημερίδας "Publico" από την φυλακή στη Λέριδα οπού μπήκε για να εκτίσει την ποινή 9 μηνών με κατηγορία της υποστήριξης της τρομοκρατίας. Επιπλέον καταδικάστηκε σε δώδεκα μήνες για την προσβολή στο στέμμα και άλλους 15 για προσβολή των κρατικών θεσμών με πρόστιμο 30.000 ευρώ. 

 Ο τρόπος που δόθηκε η συνέντευξη είναι ιδιαίτερος, για προφανείς λόγους. Η εφημερίδα έδωσε μια λίστα ερωτήσεων στους δικηγόρους του και ο ράπερ απάντησε με το δικό του χειρόγραφο. Επομένως, δεν υπήρχε χώρος για συνομιλία αλλά δόθηκε με μορφή ερωτηματολόγιου.

 Ο Pablo Hasél ζήτησε να δημοσιευτεί η συνέντευξη στο σύνολό της και χωρίς επεξεργασίες. Η εφημερίδα αποφάσισε να διορθώσει τις  ενστάσεις που επισήμανε ο ίδιος συμπεριλαμβανομένης μιας ερώτησης που περιείχε σφάλμα στη διατύπωση της. Ο ίδιος ο Hasél διορθώνει τον δημοσιογράφο πως οι σοσιαλδημοκράτες του Unidos Podemos ζητούν την συγχώρεση και όχι την αμνηστία για τον κρατούμενο. Κάτι που ο ίδιος θεωρεί όχι μόνο υποκριτικό από την κυβέρνηση αλλά και εξευτελιστικό αφού όπως έχει δηλώσει δεν έχει μετανιώσει για τίποτα για να ζητήσει συχώρεση αλλά αυτό που διεκδικεί είναι η συνολική αμνηστία.

 

Οι απαντήσεις του ράπερ χρονολογούνται στις 26 Φεβρουαρίου. Είναι η πρώτη συνέντευξη που έχει δώσει από την είσοδό του στη φυλακή.

Πώς είστε; Πώς είναι η καθημερινότητα σας στη φυλακή;

Είμαι δυνατός αν και προφανώς η φυλακή δεν είναι ένα μέρος όπου μπορείς να πεις πως είσαι εντάξει. Είχα περάσει μια εβδομάδα σε καραντίνα, κλειδωμένος σε ένα κελί για 23 ώρες την ημέρα και έβγαινα για μια ώρα σε ένα αίθριο που κυριολεκτικά ο χώρος του είναι λίγο παραπάνω από δέκα βήματα. Τώρα βγαίνω λίγο περισσότερο, αλλά εξακολουθώ να είμαι στο ίδιο αίθριο επειδή δεν με έχουν μεταφέρει από αυτή την μονάδα και παλεύω για ένα κελί της επιλογής μου το οποίο θεωρητικά το δικαιούμαι και που αποτελεί ιστορική κατάκτηση για τους πολιτικούς κρατουμένους. Περνάω την ημέρα μου διαβάζοντας, κάνοντας όποια αθλήματα μπορεί να κάνει κάποιος σε έναν τόσο μικρό χώρο, γράφοντας και κουβεντιάζοντας με τους λίγους κρατούμενους που μπορώ να είμαι μαζί τους. 

Τι δραστηριότητες κάνετε για να σκοτώσετε το χρόνο; Συνθέτετε;

Γράφω ένα βιβλίο με ποιήματα, άρθρα και γράμματα. Εμπνέομαι από αυτό που ζω έδω σε συνδυασμό με την αντανάκλαση της πραγματικότητας έξω.

Το χαρτί με τις απαντήσεις που έστειλε ο Πάμπλο Χάσελ από τη φυλακή. -

Έχετε δει τις διαμαρτυρίες κατά της φυλάκισης σας; Τι πιστεύετε για αυτές;

Κατάφερα να παρακολουθήσω κάποιες διαμαρτυρίες και με συγκίνησαν, υπήρξε μια τεράστια απάντηση που γίνεται ακόμη πιο πολύτιμη σε αυτές τις περιόδους αποστράτευσης. Εκμεταλλεύτηκαν αυτήν την συγκυρία για να με φυλακίσουν και πίστευαν πως θα υπήρχε ελάχιστη αντίδραση αλλά ως προς αυτό έχουν αποτύχει. Η καλή δουλειά του κινήματος αλληλεγγύης και η σταθερή μου στάση σίγουρα ώθησε σε αυτό αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως η αυξανόμενη καταπίεση λόγω της ολοένα και πιο καθολικής δυστυχίας και καταστολής. Η νεολαία έχει σπείρει τον θυμό στους δρόμους.

Τα μέσα ενημέρωσης έχουν επικεντρωθεί έντονα στις ταραχές που έχουν συμβεί σε πολλές από αυτές τις συγκεντρώσεις. Τι γνώμη έχετε;

Υπάρχει μεγάλη υποκρισία σχετικά με τη βία, η βία κρύβεται με τη μορφή της άρνησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αυτό προκαλεί τις ταραχές. Είναι απλό: με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης δεν θα υπήρχαν διαταραχές. Ούτε καταστολή.

Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης του κεφαλαίου ποινικοποιούν και καταδικάζουν την αυτοάμυνα αλλά δεν καταδικάζουν τις αιτίες που οδηγούν σε αυτή την αντίδραση. 

Κατ 'αρχήν, έχετε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών. Ωστόσο, έχουν συσσωρευτεί νέες κατηγορίες. Τι εκτίμηση έχουν οι δικηγόροι σας; Πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να φύγετε από τη φυλακή σε 9 μήνες;

Περιμένουμε πρώτα για το αν με αναγκάσουν να πληρώσω το πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ το οποίο έχει αυξήσει την ποινή σε περισσότερο από 2 χρόνια αλλά και εάν οι άλλες ποινές καταστούν οριστικές. Αμφιβάλλω ότι θα περάσω «μόνο» εννέα μήνες στη φυλακή και αυτό θα εξαρτηθεί μόνο από την πίεση της αλληλεγγύης. Προετοιμάζω τον εαυτό μου ψυχολογικά για το χειρότερο γιατί οτιδήποτε μπορεί να συμβεί από ένα κράτος σαν αυτό. 

Τι πιστεύετε για το ψήφισμα υπεράσπισης που υπέγραψαν καλλιτέχνες  ζητώντας να σταματήσει η φυλάκισή σας;

Είναι θετικό που ακόμα και βαριά ονόματα από τον κόσμο της τέχνης και του πολιτισμού που παραδοσιακά υποστήριζαν ή υποστηρίζουν την κυβέρνηση ζήτησαν την ελευθερία μου για την υπεράσπιση της συνολικής ελευθερίας της έκφρασης. Αναδεικνύει τον βαθμό απόρριψης των πρακτικών του καθεστώτος. Αλλά ούτε και με αυτό δεν αλλάζουν. Σε κάθε περίπτωση, πάνω από όλα είναι ο αγώνας στους δρόμους που μπορεί να διεκδικήσει την ελευθερία μου. Η αλληλεγγύη είναι κάτι πολύ παραπάνω από υπογραφές ψηφισμάτων. 

Μερικές από τις δημόσιες δηλώσεις σας αναφέρονται σε κρατική επιχείρηση για να σας καταδικάσουν είτε σε υποθέσεις που εκκρεμούν είτε για όσους σας κατηγορούν για επιθέσεις εναντίων τους. Γιατί νομίζετε ότι το κράτος σας διώκει;

Υπάρχει μια τόσο ξεκάθαρη κρατική επιχείρηση για να με φυλακίσουν και συμβαίνει σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που καταλήγει να είναι τόσο κραυγαλέο με απότέλεσμα να σκανδαλίζει διεθνώς ακόμα και ανθρώπους που δεν συμπαθούν αυτά που υπερασπίζομαι. Την τρίτη ημέρα της φυλάκισής μου έλαβα άλλη μία κατηγορία (εκκρεμεί με έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο) που ήταν σκευωρία της αστυνομίας και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Όποιος διαβάσει ολόκληρη την υπόθεση θα καταλάβει πόσο προφανές είναι αυτό. 

Εκτός από αυτό έχω και άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν όπως ένα έγκλημα έκφρασης μίσους για τον ναζιστή ποδοσφαιριστή Zozulya, για το οποίο μπορεί να καταδικαστώ έως και σε 4 ακόμη χρόνια, ή τα εξίμισι χρόνια που μου ζητούν να εκτίσω για την συμμετοχή μου σε διαδήλωση κατά της καταστολής στην οποία, παρόλο που δεν συμμετείχα στις ταραχές και παρόλο που δεν μπορούσαν αποδείξουν κάτι τέτοιο με κατηγορούν και για αυτό. 

Αυτή η κρατική επιχείρηση οφείλεται στο γεγονός ότι, όπως αναγνώρισε η εισαγγελέας: «Είμαι επικίνδυνος επειδή είμαι δημοφιλής και ενθαρρύνω τον λαό σε κοινωνική κινητοποίηση». 

Ως αποτέλεσμα της φυλάκισής σας υπήρξαν πολλές αντιπαραθέσεις γύρω από αυτή. Θεωρείτε τον εαυτό σας βίαιο άτομο ή άτομο που ζητά βία;

"Απορρίπτω τη βία με την οποία μας καταπιέζουν και υπερασπίζομαι την αυτοάμυνα"

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που εξυπηρετούν το κράτος ξεκίνησαν μια εκστρατεία για να με δαιμονοποιήσουν με κάθε είδους προσβολές. Πρόκειται για συκοφαντίες και δεν λένε αντικειμενικά τα γεγονότα για τα οποία έχω φυλακιστεί. Απορρίπτω τη βία με την οποία μας καταπιέζουν και υπερασπίζονται την αυτοάμυνα. Αυτό δεν με κάνει βίαιο, το αντίθετο. Λατρεύω την ειρήνη και αυτή μπορεί να υπάρξει μόνο με την δικαιοσύνη. Τώρα, εάν δεχτούμε επίθεση στον αγώνα για δικαιοσύνη δεν θα μείνω άπραγος γιατί αυτό καθιστά και ευκολότερο για τους πραγματικά βίαιους να επιβάλουν την βαρβαρότητα. 

Οι λέξεις χτίζουν την πραγματικότητα;

Οι λέξεις μπορούν να δημιουργήσουν συνείδηση και αυτό το πολεμούν. Αυτός είναι ο λόγος που μας φυλακίζουν όταν χρησιμοποιούμε τις λέξεις μας ως όπλα. Είναι τόσο κυνικοί που ζητούν να μην χρησιμοποιούμε επαναστατική βία ακόμη και όταν και οι ίδιοι δεν απορρίπτουν με καμία πρόφαση τη βία και χτυπούν ακόμη και τον ειρηνικό αγώνα.

Με τη συζήτηση για τα κοινωνικά δίκτυα, προέκυψαν επίσης επικριτικές φωνές με μερικά από τα παλιά σας tweets. Σας έχουν επίσης χαρακτηρίσει μάτσο για ένα tweet σας από το 2012 εναντίον ορισμένων γυναικών. Μετανιώνετε για αυτές τις δηλώσεις;

Μέσα στο λιντσάρισμα που δέχομαι για να αφαιρέσουν την υποστήριξη στο πρόσωπο μου και να με χρωματίσουν σαν κάτι που δεν είμαι, έχουν ξεθάψει tweets που έγραψα πριν από δέκα χρόνια με μάτσο εκφράσεις που είτε στα πλαίσια της πλάκας είτε όχι ήταν λάθη που έχω διορθώσει πριν από πολύ καιρό και δημόσια και στο κίνημα και έκανα αυτοκριτική σε σχέση με αυτά. Έκανα λάθος και σίγουρα όλοι μας λέγαμε μάτσο εκφράσεις αλλά πιστεύω στην επανεκπαίδευση και αυτό που ουσιαστικά μετράει είναι η διόρθωση.

Πλέον υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για αυτό το θέμα σε σχέση με δέκα χρόνια πριν που ήταν υποτιμημένο ζήτημα. Το αηδιαστικό είναι ότι οι φασίστες που ήδη λένε και κάνουν πολύ χειρότερα πράγματα ή μιλούν σαν να μην είχαν κάνει ποτέ λάθη και δεν είχαν κανένα δικαίωμα να τα διορθώσουν και να τα βελτιώσουν καταφεύγουν στο μακρινό αναθεωρημένο παρελθόν μου για να με εκθέσουν. Μεγάλωσα ακούγοντας πολύ σεξιστικό rap από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στη ζωή μου αγωνίζομαι ενάντια σε αυτό. Ελλείψει επιχειρημάτων για να δικαιολογήσουν τη φυλάκισή μου τα μέσα που διαδίδουν τον χειρότερο σεξισμό, καταφεύγουν σε αυτά. 

Γιατί θεωρείτε τον εαυτό σας πολιτικό κρατούμενο;

Είναι σαφές πως είμαι πολιτικός κρατούμενος επειδή βρίσκομαι στη φυλακή για τον πολιτικό μου αγώνα. 

Ο Unidos Podemos ζήτησαν αμνηστία για εσάς και για τον Valtònyc και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε μεταρρύθμιση εγκλημάτων έκφρασης. Τι προσδοκίες δημιουργούν αυτά τα πολιτικά κινήματα για εσάς;

Η United We Can ζήτησε συγχώρεση η οποία δεν είναι ίδια με την αμνηστία. Το έπραξε λόγω της πίεσης στους δρόμους διότι εδώ και πολύ καιρό δεν έκαναν τίποτα. Γιατί δεν το ζήτησαν πριν από τρία χρόνια, όπου θα είχαν φυλακίσει τον Valtònyc εάν δεν είχε πάει στην εξορία; Επειδή δεν ήθελαν να απαντήσουν. Ο Ποινικός Κώδικας θα μεταρρυθμιστεί μόνο εάν συνεχιστεί η μάχη στους δρόμους. Στη Γαλλία τα κατασταλτικά μέτρα έχουν ανατραπεί λόγω πολύμηνων αγώνων πιο ισχυρών και από εδώ. 

Λίγες μέρες πριν από την είσοδό του στη φυλακή, επιβεβαιώσατε ότι είχατε εξετάσει την επιλογή της εξορίας όπως έκανε ο Valtònyc. Τώρα που είστε μέσα, που έχετε δει τις συνέπειες της φυλάκισης νομίζετε ότι πήρατε τη σωστή απόφαση παραμένοντας στο Ισπανικό κράτος;

Η απάντηση μου, έδειξε για άλλη μια φορά ότι η παραμονή μου ήταν η σωστή επιλογή για το κίνημα αν και θα ζούσα σε πολύ λιγότερο σκληρές συνθήκες στην εξορία. Το κράτος αν και δεν το περίμενε σε τέτοιο βαθμό, ήξερε ότι θα υπήρχε απάντηση και γι 'αυτό μου επέτρεψαν να ταξιδέψω στο εξωτερικό, γιατί ήθελαν να πάω στην εξορία για να αποφύγουν τη φασαρία στους δρόμους και την διεθνή έκθεση με αυτό το σκάνδαλο. 

Σας εκπλήσσει πόσο υψηλού προφίλ ήταν η υπόθεσή σας όταν ολοκληρώθηκε η είσοδός σας στη φυλακή σε αντίθεση με τη σχετικά μικρή ηχώ που είχε η δικαστική σας διαδικασία;

Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις επειδή μια καταδίκη όπως αυτή οργίζει τους πάντες εκτός από τους φασίστες, γι 'αυτό και θέλουν να καλύψουν τους λόγους της φυλάκισης μου. Επιπλέον, ακόμη και ορισμένοι φασίστες έχουν χαρακτηρίσει το γεγονός ως "υπερβολικό".


Ο Pablo Hasel λίγες εβδομάδες πριν απο την είσοδο του στη φυλακή κατα τη διάρκεια συγκέντρωσης κατα της ποινής του (φωτογραφία από Ramon Gabriel/EFE)



Έχετε ένα βραχυπρόθεσμο μουσικό πρόγραμμα; Θα λειτουργήσει κάποιο είδος αυτο-λογοκρισίας για την αποφυγή περαιτέρω κατηγοριών;

Συνεχίζω να γράφω τραγούδια και δεν θα τους αφήσω να μου υπαγορεύσουν τι θα πω, όσο και να μας καταπιέζουν. Δεν μπορείς να υπερασπιστείς την ελευθερία της έκφρασης με την αυτο-λογοκρισία. 

Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Ο βόθρος των βόθρων εκπροσωπείται από  εταιρίες όπως η "Inda" που έχει φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιήσει μια μεταφορική μου φράση στην οποία λέω «οι αυταπάτες είναι πολύ ακριβές πόρνες, θα πρέπει να τις βιάσουμε» για να με συκοφαντήσει σαν βιαστή!

Είναι αηδιαστικό και πολύ σοβαρό. Συνοψίζει τον παραπληροφορικό βρώμικο πόλεμο για να με φυλακίσουν και έχουν πλήρη ατιμωρησία. Αν το έκανα εγώ αυτό σε εκείνους θα μου φόρτωναν απλά περισσότερα χρόνια φυλάκισης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου