Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Κινδυνεύει να οδηγηθεί στην φυλακή ο Pablo Hasél!

«Το έκανα και θα το ξανακάνω! Μέχρι να αποκτήσουμε μια Λαϊκή Δημοκρατία που θα τελειώσει το καθεστώς του συγκαλυμμένου φασισμού, εχθρού της εργατικής τάξης». 


Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του ο γνωστό καταλανός ράπερ Pablo Rivadulla Duró, γνωστός με το καλλιτεχνικό Pablo Hasél, ύστερα από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στις 8 Ιουνίου, που επικύρωσε την ποινή φυλάκισης εννέα μηνών και ένα σημαντικό χρηματικό πρόστιμο.

Το ισπανικό δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του νεαρού πολιτικοποιημένου καλλιτέχνη και αποδέχτηκε το κατηγορητήριο πως με τα τραγούδια του και τα μηνύματά του στο Twitter προσέβαλλε τον θεσμό της μοναρχίας και την τιμή των δυνάμεων κρατικής ασφάλειας υπερασπιζόμενος πολιτικούς κρατούμενους που είναι φυλακισμένοι για τρομοκρατική δράση. Θεώρησε πως δεν είναι απλή έκφραση γνώμης αλλά πράξεις που προωθούν την βία. Ενάντια στον Pablo Hasél εκκρεμεί ακόμη μια καταδικαστική απόφαση για δίχρονη φυλάκιση με παρόμοιες κατηγορίες και τώρα κινδυνεύει να συλληφθεί άμεσα και να οδηγηθεί στην φυλακή.

Λίγες ημέρες νωρίτερα στις 5 Ιουνίου το ποινικό δικαστήριο 1 της Λιέιδα καταδίκασε τον Pablo Hasél σε έξι μήνες φυλακή και μαζί με άλλους τρεις σε βαριά πρόστιμα με την κατηγορία πως επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους τηλεοπτικού καναλιού κατά την διάρκεια συνέντευξης στην πρυτανεία του πανεπιστημίου της πόλης τον Ιούνιο του 2016.

Στην Ισπανία αλλά και σε πολλές χώρες στο εξωτερικό έχει ξεσηκωθεί κύμα υπεράσπισης του καλλιτέχνη και αγωνιστή ο οποίος αντιμετωπίζει μια συστηματική βιομηχανία εκδικητικών διώξεων από το ισπανικό κράτος. Επειδή επιμένει να καταγγέλλει τις πολιτικές καταπίεσης σε βάρος των λαών της Ιβηρικής, τον αναχρονιστικό και αντιδραστικό ρόλο της μοναρχίας και τις αυθαιρεσίες των δυνάμεων καταστολής κατά των αγωνιστών της επαναστατικής αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων.

Ζητείται η ακύρωση των ποινών εναντίον του και η παύση των διώξεων. Δήλωση που καταδικάζει την απόφαση, τονίζοντας το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση έκανε και ο εξόριστος καταλανός πολιτικός Κάρλες Πουτζδεμόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου