Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Πέντε χρόνια φυλάκισης για τον νεαρό William Aitken από την Σκωτία επειδή συμμετείχε στις διαδηλώσεις για τον Πάμπλο Χάσελ!



Η ποινή βασίζεται σε μαρτυρίες δύο αστυνομικών που οι δικαστές θεώρησαν «απολύτως πειστικές».

Το Επαρχιακό Δικαστήριο της Βαρκελώνης καταδίκασε τον William Aitken σε φυλάκιση πέντε ετών και ενός μήνα για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις κατά της φυλάκισης του ράπερ Pablo Hasel στη Βαρκελώνη.

Ο 32χρονος Σκωτσέζος έχει κριθεί ένοχος με τις κατηγορίες της δημόσιας αταξίας και της αντίστασης κατά της εξουσίας.
Είναι η πρώτη καταδίκη που προέκυψε από τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον Pablo Hasel.

Τα γεγονότα για τα οποία ο Άιτκεν δικάστηκε και έμεινε ένα μήνα προφυλακιστέος έλαβαν χώρα στη Βαρκελώνη στις 17 Φεβρουαρίου πέρυσι, την τρίτη ημέρα των μεγάλων διαδηλώσεων. Σύμφωνα με την μαρτηρία, στο σταυροδρόμι μεταξύ της Rambla de Catalunya και της Gran Via de les Corts Catalanes ο νεαρός άνδρας μετακίνησε κάδους για να εμποδίσει τη διέλευση της αστυνομίας και αργότερα τους έβαλε φωτιά.

Οι Καταλανική αστυνομία τον κατηγόρησε επίσης επειδή είχε μαζί του το skateboard του. Το δικαστήριο θεώρησε πως το skateboard είναι «επικίνδυνο όπλο» και επιβαρυντικό παράγοντα για τον ίδιο.

Ο ίδιος λέει πως : «Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι επειδή πήγα σε μια διαδήλωση θα κατέληγα μπροστά σε έναν δικαστή»
ενώ για τα ίδια τα γεγονότα πως:«Μείναμε εκεί μια ώρα. Βγάλαμε φωτογραφίες και ανεβάσαμε βίντεο στο Instagram. Ξαφνικά, όταν μόλις είχα βάλει το κινητό στην τσέπη μου, ένας νεαρός αστυνομικός εμφανίστηκε από το πουθενά και με πέταξε στο έδαφος».

Η εισαγγελία, στην αρχή πρότεινε φυλάκιση άνω των επτά ετών για τον κατηγορούμενο και είχε ζητήσει να αντικατασταθεί μέρος της ποινής με απέλαση από το ισπανικό κράτος, όπως προβλέπεται στο άρθρο 89 του ποινικού κώδικα. Όμως το δικαστήριο αρνήθηκε την πρόταση, λέγοντας ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ρίζες και η οικογενειακή και εργασιακή κατάσταση του κατάδικου ο οποίος έχει δουλειά, γυναίκα και αδελφό στη Βαρκελώνη.

Λευτεριά στου διαδηλωτές!
Λευτεριά στον Pablo Hasel!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου