Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Κείμενο του Pablo Hasel: "Μετά από έναν χρόνο στη φυλακή"


Συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από τότε που το κράτος με φυλάκισε επειδή κατήγγειλα τις αποδεδειγμένες φρικαλεότητες του. Αυτός ήταν ο μόνος και ξεκάθαρος λόγος για τον οποίο με απήγαγαν όμως τα χειραγωγικά - μισθοφορικά μέσα ενημέρωσης επινόησαν πως οι λόγοι ήταν άλλοι, ώστε να μην φανεί η έλλειψη της ελευθερίας της έκφρασης. Η φυλάκιση αυτή προκάλεσε πολυάριθμες και μαζικές διαδηλώσεις καθώς και διεθνές σκάνδαλα. Ανήσυχοι για αυτές τις εξελίξεις, προσπάθησαν να τη σταματήσουν με κάθε μέσο κατά των διαδηλωτών και εναντίον μου, μέσω της ισχυρής αστυνομοκρατίας που έφτασε στο σημείο να ακρωτηριάσει το μάτι μιας διαδηλώτριας, με πολυάριθμες προσαγωγές και συλλήψεις και με τις ψεύτικες υποσχέσεις των Unita Podemos πως θα ακυρώσουν τον τρόπο που η έκφραση αντιμετωπίζεται σαν έγκλημα και θα με άφηναν ελεύθερο. Όμως παρά τις πολυάριθμες αυτές προσπάθειες το ισχυρό κύμα αλληλεγγύης και οργής εξαπλώθηκε σε πολλούς τομείς αφού ο κόσμος κατάλαβε είχε την επίγνωση πώς αυτό είναι μια σοβαρή και αποπνικτική επίθεση στις συλλογικές ελευθερίες.

Όχι μόνο διεκδικήθηκε σε πολλά κομμάτια παραπάνω η ελευθερία της έκφρασης αλλά καταγγέλθηκε η συστηματική παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως η αξιοπρεπής στέγαση και εργασία, το δικαίωμα διαδήλωσης, της αυτοδιάθεσης κ.λπ. Εκτός από αυτά ήταν πολύ έντονο και το σύνθημα της "Ολικής Αμνηστίας" δηλαδή το αίτημα για την λευτεριά όλων των πολιτικών κρατουμένων. Εν ολίγοις, στις διαμαρτυρίες στοχοποιήθηκε συνολικά ολόκληρο το καθεστώς ως ένοχο για την έλλειψη αξιοπρέπειάς της ζωής του λαού και της καταστολής του, πολεμώντας για αυτήν. Αν οι εκρήξεις οργής -που στην Καταλονία κράτησαν εβδομάδες με μεγάλη μαχητικότητα- δεν κράτησαν περισσότερο από όσο χρειαζόταν, αυτό οφειλόταν στην έλλειψη πιο συγκροτημένης οργάνωσης. Αν υπήρχε αυτή θα μπορούσαν να είχαν επιτευχθεί περισσότερα αλλά από την άλλη δεν είναι καθόλου ασήμαντο το γεγονός πως αποκαλύφθηκε περαιτέρω ο κρυφός φασισμός του κράτους, υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση σε μια εποχή μεγάλης αποστράτευσης και πως δικαιώθηκαν τα δύο παραπάνω με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Ήταν πολύ θετικό πως ο κόσμος δεν πάλευε  μόνο για την ελευθερία της έκφρασης. Αποφάσισα να μην πάω στην εξορία για να ευνοήσω αυτόν τον σκοπό περισσότερο, αλλά δεν θα ήταν τίποτα από αυτά δυνατόν χωρίς την ανεκτίμητη καθημερινή δουλειά οργανώσεων που υπερασπίζονται και προβάλαν επίμονα αυτές τις διεκδικήσεις. Οργανώσεις τις οποίες -όπως και τόσους ανθρώπους- θέλω να ευχαριστήσω για την αλληλεγγύη τους που βοήθησαν επίσης στην καλύτερη προβολή της αντιμετώπισης της φυλάκισης μου. Η οργωμένη πάλη είναι απαραίτητη επειδή μπροστά σε έναν καταπιεστή τόσο καλά οργανωμένο για να μας επιτεθεί εμείς μπορούμε να αντισταθούμε μόνο αν είμαστε επίσης καλά οργανωμένοι.

Πρόσφατα μου πρόσθεσαν άλλη μια ποινή επειδή κατήγγειλα την αστυνομική βαρβαρότητα, τις σκηνοθετημένες κινήσεις τους και τις δίκες - φάρσες που είχαν για να μπορούν να καταστέλλουν ατιμώρητα. Θέλουν να μου προσθέσουν και άλλα για την συμμέτοχή μου σε διαδηλώσεις και συναυλίες. Έχουν μια διαρκής οργή και με τιμωρούν επειδή δεν υποκύπτω και δεν είμαι εγώ αυτός που τρομοκρατώ τους άλλους. Η καταπίεση αυξάνεται και με τη λεγόμενη «προοδευτική κυβέρνηση» που όχι μόνο δεν έχει καταργήσει όλους τους κατασταλτικούς νόμους που υποσχέθηκε αλλά τους έχει αναβαθμίσει. Αποδεικνύοντας ότι δεν είναι απαραίτητο το VOX να φτάσει στην κυβέρνηση για τον σκοπό του. Εφόσον βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτή την όξυνση στον περιορισμό των ελευθεριών πρέπει να ενωθούμε, να εναντιωθούμε και να αντισταθούμε ανεξάρτητα από τον διαχειριστή που την νομιμοποιεί. Οι θεσμοί τους δεν πρόκειται να μας λύσουν τίποτα ούτε να υποχωρήσουν με τη θέλησή τους γι' αυτό είναι επιτακτικό να βγούμε και να διαδηλώσουμε στους δρόμους. Είναι σημαντικό να διαδοθούν οι προγραμματισμένες κινητοποιήσεις για αυτό το Σαββατοκύριακο και να παρευρεθούν όλοι σε αυτές. 

Το μέλλον μας εξαρτάται από τους αγώνες.

Ένα χρόνο μετά, μπορώ να πω ότι έχω γίνει ακόμα πιο δυνατός και διεκδικητικός. Κάτι που έγινε επίσης εφικτό χάρη στο παράδειγμα αντίστασης πολλών πολιτικών κρατουμένων που έχουν απαχθεί εδώ και πολλά χρόνια λόγω του αγώνα τους για την υπεράσπιση για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας. Αυτοί που πρέπει να γίνουν γνωστοί, τους οποίους το κράτος προσπαθεί να εξαφανίσει και να τους εξοντώσει στις φυλακές της. Η καταπίεση μπορεί να στραφεί εναντίον όσων την ασκούν, όπως συνέβη με πολλά αντιλαϊκά καθεστώτα που έχουν ανατραπεί. Στο χέρι μας είναι να βάλουμε τέλος σε αυτή την καταπίεση. Από την πλευρά μου, υπόσχομαι να συνεχίσω να αγωνίζομαι συνεχώς από αυτό το μετερίζι.


ΖΗΤΩ Ο ΑΓΩΝΑΣ!

ΠΛΗΡΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ!


Πάμπλο Χάσελ

Δυτικό Σωφρονιστικό Κέντρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου