Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Ένα τραγούδι αλληλεγγύης στον Pablo Hasel και στον Valtonyc κατά της καταπίεσης



Ένα τραγούδι αλληλεγγύης στον Pablo Hasel και στον Valtonyc κατά της καταπίεσης του 2018.
Η κεντρική φυλακή-κόλαση τύπου πανοπτικό "La Modelo" στην Βαρκελόνη είναι ένα σύμβολο της Φρανκικής δικτατορίας στην Ισπανία και της καταστολής του σημερινού Ισπανικού κράτους. Χτίστηκε ανάμεσα στο 1881 με 1904 και είναι μια από τις πιο σκοτεινές φυλακές στην ιστορία. Έκλεισε επίσημα μόλις το καλοκαίρι του 2017 για να γίνει δημόσιο κτήριο.
Στην εποχή του Φράνκο ονομαζόταν "το νησί των ιδεολογιών" γιατί οι φυλακισμένοι ένιωθαν ελεύθεροι να αντιπαρατεθούν πολιτικά μεταξύ τους μέσα στις φυλακές αντίθετα με κόσμο έξω από αυτές και την πολίτη καταπίεση του φασιστικού κράτους του Φράνκο που βίωναν.
Τώρα είναι και το κτήριο που γυρίστηκε το βίντεο-κλιπ του τραγουδιού Los borbones son unos ladrones (Οι Βουρβόνοι είναι κλέφτες). Ο τίτλος είναι παρόμοιος με ένα τραγούδι του Pablo Hasel στο οποίο καταδικάζει την αστική τάξη της Ισπανίας ιστορικά από τον οίκο των Βουρβόνων στον Φράνκο και τον Ραχόι. Δεκατρείς χιπ-χοπ καλλιτέχνες της Ισπανίας συμμετέχουν και τραγουδούν στο βίντεο αλλά οι στίχοι του κομματιού δεν είναι δικοί τους. Είναι δανεισμένοι από τραγούδια των δύο ράπερ που καταδικάστηκαν στην φυλακή λόγο ακριβώς αυτών των στίχων, του Pablo Hasel και του Valtonyc.
Οι καλλιτέχνες θέλοντας να δείξουν την αλληλεγγύη τους, και να εναντιωθούν στην καταπίεση της Ισπανίας ηχογράφησαν αυτό το τραγούδι. Όπως λένε και οι ίδιοι σκοπός τους ήταν να "αμφισβητήσουν τον δικαστικό μηχανισμό μέσω της συλλογικής ανάληψης "εγκληματικών" ευθυνών". Καταλήγοντας πως η τέχνη δεν είναι έγκλημα. Όπως δεν είναι έγκλημα όμως έτσι δεν είναι και κάτι ουδέτερο αφού έχει ταξική σκοπιά. Όπως είπαν και οι ίδιοι το χιπ-χοπ θα πρέπει να "είναι μια συλλογική κραυγή καταγγελίας και χειραφέτησης".
Το τραγούδι στα Ισπανικά και Καταλανικά μιλάει για "την ελευθερία της έκφρασης" λέγοντας "ούτε δικαστές, ούτε εισαγγελείς, ουτέ Βουρβόνοι". Το βίντεο τελειώνει με τους καλλιτέχνες να βάζουν μαύρη ταινία στα στόματα τους, συμβολίζοντας την καταπίεση που δέχεται ο Ισπανικός λαός και την καταστολή του αστικού κράτους της Ισπανίας στην πολιτική τους δράση και άποψη.
Δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά οι συλλήψεις των δύο καλλιτεχνών.
Παγκόσμια καταστέλλονται αγώνες και κινητοποιήσεις από τον κρατικό μηχανισμό. Παγκόσμια το σύστημα θωρακίζεται απέναντι στον "εχθρό λαό"
Το ίδιο σύστημα που βομβαρδίζει την Συρία και την Μέση Ανατολή, δολοφονεί λαούς και γεννάει την προσφυγιά. Γιατί φαίνεται πως αυτό που λένε οι κυρίαρχοι οτι στην “πολιτισμένη” Ευρώπη η ελευθερία του λόγου είναι δικαίωμα όλων, όταν δούμε την ταξική διάσταση της κοινωνίας αυτή η ελευθερία γίνεται προνόμιο όλων όσων δεν πάνε κόντρα στο σύστημα, στον ιμπεριαλισμό και στο φασισμό. Όπως και η τέχνη, όταν είναι στρατευμένη στην υπόθεση του λαού, της εργατικής τάξης και του αγώνα ποινικοποιείται. Και ο μόνος που μπορεί να σταματήσει αυτό το σύστημα είναι ο ίδιος ο αγώνας του λαού.
(παρακάτω το βίντεο)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου